Kaj so motnje erekcije?

Kaj so motnje erekcije?

Dejstva o erekciji

Kratek opis, kako sploh nastane erekcija?

Spolna vzburjenost se začne v glavi: z živčnimi impulzi se vzburjenost po živčnih poteh prenese iz možganov v spolni ud.Pri tem se sproščajo hormoni, ki sprožijo širjenje krvnih žil v brecilnem tkivu. Tako se poveča količina krvi v spolnem udu. Tlak v gobastem tkivu v brecilih naraste in vene, po katerih normalno odteka kri, se stisnejo. Posledica je, da je količina krvi, ki priteka v ud, večja od količine, ki iz njega izteka – spolni ud nabrekne in otrdi. Tako nastane erekcija, ki lahko traja od nekaj minut do tudi več ur, v ekstremnih primerih. V povprečju nekje med 8 – 25 minut.

Kaj so motnje erekcije?

Za pojemajočo in slabo erekcijo, je v prvi fazi odgovoren encimfosfodiesteraza tipa 5 (PDE-5), ki deluje na sproščanje krvnih žil in s tem na povečanje pritoka krvi v spolni ud. Če je funkcija motena, se PDE 5 izloči prezgodaj. Posledica je, da ud ne otrdi dovolj ali pa ne ostane dovolj dolgo čvrst.  Ljubezenska igra se torej spremeni v ljubezensko muko, depresijo in slabo voljo. Gre za motnjo erekcije, kar se v strokovnem jeziku imenuje erektilna disfunkcija. Erektilna disfunkcija je torej trajna nezmožnost doseganja ali vzdrževanja erekcije, ki bi zadoščala za zadovoljiv spolni odnos. Izraz IMPOTENCA se načeloma več ne uporablja, saj gre bolj za slabšalno besedo, ki lahko pri ljudeh vzbudi neprijetne občutke.

Erekcija je rezultat sprememb v mišicah, živcih in žilah penisa. Kri se prečrpa v penis, zaradi česar ta postane čvrst. To se običajno zgodi, ko začnemo misliti na spolnost in smo vzburjeni. Spolna stimulacija povzroči, da signali potujejo po živcih, ki vodijo od hrbtenjače do genitalij. Penis se poveča, ker se zaradi stimulacije žile v penisu razširijo in lahko vanje pride več krvi, medtem ko krvne ploščice zaprejo vene in ne pustijo krvi, da bi odtekala nazaj v telo.

Kako trda je erekcija?

Opravljene raziskave dokazujejo naslednje: za zadovoljno spolno življenje je odločilnega pomena stopnja čvrstosti erekcije!

Ocenjuje se z lestvico čvrstosti erekcije (Erection Hardness Score Scale*), ki je razdeljena na štiri dele.

Popolna otrdelost spolnega uda ustreza stopnji erekcije 4, oznaka 3 nam še omogoča spolni odnos, vse kar je manj kot 3, pa pomeni, da je nas penis nabrekel samo minimalno. S takšnim penisom ne moremo imeti spolnega odnosa, saj je preveč mehak.
Številne raziskave** dokazujejo, da čvrstost erekcije bistveno vpliva na dobro počutje, zadovoljno spolno življenje in izpolnjenost partnerskega odnosa.

Koga prizadene erektilna disfunkcija in statistika?

Motnje erekcije so pogosta težava, ki pa jo je treba jemati zelo resno, saj po podatkih, prizadene kar približno 50 odstotkov moških med 40. in 50. letom starosti. Okrog 150 milijonov moških po vsem svetu trpi zaradi motnje erekcije in predvidevajo, da se bo do leta 2025 to število celo podvojilo.

Viri:

* Goldstein I, N Engl. J Med 1998; 338: 1397–1404.
**Rezultat analize 33 raziskav s sildenafilom s skoraj 10.000 ED-bolniki. Francesco Montorsi et al., Urology, Volume 68 Number 3A
31.3.2013 – http://med.over.net/clanek/tezave-erekcija/

31.3.2013 – http://www.za-naju.si/motnje-erekcije-veliko-vzrokov-ena-resitev.phtml

Deli objavo :)